Fordøyelsen vår

Fordøyelsen vår og noen få problemstillinger


Som kostholdveiler kan vi gi råd om hva du kan gjøre for å bedre på din fordøyelse. Samtidig anbefaler jeg å ta behandlinger som støtter tilhelingen av fordøyelsen. Vi har teknikker i Visceral release som kombineres sammen med endret kosthold. 


Skal nå prøve å forklare hva som kan skje med fordøeyelsenvår når man spiser.


Munnen

Vår fordøyelse starter i munnen ved at vi tygger og deler maten mekanisk til små biter, samtidig som innholdet blandes med spytt og enzymer som starter nedbrytningen av maten. Vi svelger maten som via spiserøret kommer ned i magesekken vår.

Magesekken

I magesekken fortsetter nedbrytningen av maten ved hjelp av magesyre og andre enzymer. Innholdet eltes og veltes til det blir så tyntflytende at det slippes ut i Tolvfingertarmen.

Mange får syrenøytraliserende tabletter fordi de har for mye magesyre. Magesyren har normalt en pH på under 2. Dvs at den er svært sur. Spiserøret vårt er nøytralt, dersom det kommer ørlite magesyre opp i spiserøret gir det ubehag og kan skape problemer. Mellom spiserøret og magesekken finner vi Cardiaklaffen. Den åpner seg når det kommer innhold som skal inn i magesekken, og lukker seg igjen rett etterpå. Men dersom vi har for lite magesyre (eller magebrokk), kan denne klaffen bli stående litt åpen og slippe ut litt magesyre til spiserøret og man får plager. Man starter på syrenøytraliserende som igjen reduserer syren osv. Å ha nok magesyre er så viktig for videre fordøyelse!

De aller fleste har for lite magesyre - ikke for mye!

I stedet for å pøse på med syrenøytraliserende,ta heller en enkel test for å se om du har nok magesyre, deretter start med tiltak for å bedre situasjonen. 


Tynntarm og tykktarm

Innholdet i magesekken tømmes ut i Tolvfingertarmen og videre til tarm. Her tilsettes galle og safter fra bukspyttkjertelen for å fordøye maten enda mer. Veggene i tarmene er kledd med celler som står tett sammen som soldater og slipper kun igjennom korrekt nedbrutte molekyler til blodet og resten av kroppen. Ved LGS blir disse cellene litt slappe og gjør ikke jobben sin slik at de slipper gjennom ikke nedbrutte molekyler og proteiner. Forskere mener nå at dette kan være årsak til mange av våre livsstilsykdommer som allergier og andre autoimmune sykdommer.

Det er viktig å bygge opp tarmslimhinnen igjen for å hindre at uønskede molekyler slipper gjennom tarmveggen. Ett av de viktigste tiltak er å finne utav hvilke matvarer som gir intoleranser. For å bygge opp tarmen igjen må disse matvarer utelukkes i en periode, samtidig som man setter iverk tiltak for å bedre tarmslimhinnen. 
Samtidig anbefales behandling med Visceral release.